Кафе со богат вкус на карамела и лешници – совршено за дополнителна енергија на крајот од неделата

Поминете го попладнето по работните часови уживајќи во ова превкусно кафе со лешник и карамела

Потребни состојки:
  • 60 милилитри свежо подготвени еспресо
  • 250 милилитри сируп од карамела
  • 1 супена лажица ликер од лешници
  • 150 милилитри млеко
  • Прстофат цимет (по желба)
  • Свежи лешници, за закуска
Начин на подготовка:

Откако ќе го направите еспресото, сипете го во поголема стаклена чаша. Потоа стоплете го млекото така што од него ќе направите пена (најдобро би било да ја искористите машината за еспресо) и додајте го во чашата со кафето. На крај сипете ги и останатите состојки и послужете со свежи лешници. Ако сакате да го зачините со цимет, направете го тоа одозгора, на самиот крај.

За да добиете изглед како на фотографијата, најпрво ставете дел од пената, на дното на чашата, потоа во друг сад измешајте ги кафето, ликерот и сирупот, па полека сипете ги над пената и на крај завршете со уште еден слој од млечната пена. Декорирајте со цимет и искрешни лешници.

Не ви се експериментира? Како да направите оригинално турско кафе?

За авторот
Дипломиран психолог кој обожава да пишува. Отсекогаш многу ја интересирала астрономијата и физиката, а животно мото ѝ е дека не смее да помине ни еден ден без танцување. Автор на книгата „На работ од времето“, првиот дел од трилогијата „Наследството на Вероника“.

Поврзани содржини

Остави коментар