Фотографии кои ни покажуваат дека посиметричното не секогаш значи и поубаво

Дали симетричното значи и убаво? Или пак, сите ние сме убави само поради нашите несовршености? Токму тоа се обидел да го открие фотографот Алекс Џон Бек. Со создавањето совршено симетрични композиции од фотографии од различни луѓе, тој направил неколку навистина интересни откритија.

(1) Фотографии кои ни покажуваат дека посиметричното не секогаш значи и поубаво

Овие субјекти не изгледаат како вистински луѓе. Секој портрет во оваа серија наречена „Both Sides Of“ е составен од две лица: едниот лик се состои само од левата страна, а другиот од десната. Според Бек, ефектот е да се откријат различните карактери кои се скриени во нашето лице. И покрај тоа што двете фотографии изгледаат како да се од истиот субјект, тие делуваат драматично различни. Едната страна изгледа попријателска, помудра или полута од другите. Погледнете…


За авторот
Дипломиран психолог кој обожава да пишува. Отсекогаш многу ја интересирала астрономијата и физиката, а животно мото ѝ е дека не смее да помине ни еден ден без танцување. Автор на книгата „На работ од времето“, првиот дел од трилогијата „Наследството на Вероника“.

Поврзани содржини

Остави коментар